CHEMICKÉ LÁTKY NEOVLIVŇUJÍCÍ ZDRAVÍ

ROPNÉ DERIVÁTY

Ropné deriváty vytvářejí na pokožce neprodyšný film, kterým ucpávají póry, a tak znemožňují pokožce dýchat. To může představovat problém v případě podrážděné, citlivé, dehydratované nebo aknózní pleti. Sice už sám název neznačí nic dobrého, ale pokud se těmto látkám nevystavujete často, tak žádnou potenciální hrozbu nepředstavují. Jejich využití je různé, např. vazelína je díky své dobré roztíratelnosti a snášenlivosti na pokožce přidávána i do lékárenské kosmetiky, ale i do kosmetiky pro děti. Minerální oleje jsou základem většiny levných kosmetických výrobků. Propylenglykol se přidává jako zvlhčovadlo do krémů, ale najdeme ho i ve výrobcích pro péči o vlasy. Ropné látky naší pleti nepřináší prakticky nic. Jediné jejich možné využití může být jako ochrana pleti před nepříznivými podmínkami jako je např. silný vítr nebo velký mráz. I tak se však tento účinek dá velmi dobře nahradit přírodními látkami. Že nevíte kterými? Dozvíte se to zde.

Příklady látek: Paraffinum Liquidum (parafín), Mineral Oil (minerální olej), Prypylene Glycol (propylenglykol), Petrolatum (vazelína)

SILIKONY 

Silikony jsou průhledné chemické látky, díky kterým kosmetický výrobek lépe přilne na pleť, dobře se roztírá, vypne vrásky na pleti a celkově ji zjemní a vyhladí. Silikony jsou hypoalergenní, dobře se tedy na pleti snáší. Velmi však pokožku a vlasy zatěžují a nedodávají jim žádnou přidanou hodnotu. Silikony mají nízkou pořizovací hodnotu, takže se jimi výrobky často ředí. Silikony navíc negativně ovlivňují životní prostředí, které svým hromaděním znečišťují, a navíc ovlivňují kvalitu vody.

Silikony v péči o pleť

V péči o pleť jsou silikony všeobecně hodně oblíbené. Krém se silikony se lépe nanáší, dobře roztírá, rychleji vsakuje a zanechává pleť vypnutou a hebkou. Vzpomínám si, jak se mi tehdy jedna kosmetická poradkyně jedné známé kosmetické značky chlubila svým odličovačem na oči, který byl na bázi silikonů. Po odlíčení zanechal kůži okolo očí příjemně zvláčněnou a jemňounkou. Už tehdy mi na tom ale něco nehrálo…Silikony tedy zjemňují pleť, vyhlazují ji a dělají na ní příjemný film. Tento film je neprodyšný, takže pokožka nedýchá a pleti tak způsobuje nepříjemné problémy – rychleji se mastí, tvoří se akné a černé tečky. Hrozí však i dehydratace pleti. Silikony nepropustí do pleti jako nic negativního, tak nic pozitivního, takže pleť nedostává výživu a dlouhodobě trpí.

Silikony v dekorativní kosmetice

U dekorativní kosmetiky silikony umožňují vysokou pigmentaci, tedy krytí v příjemné, lehké podobě. Silikony jsou tak často využívány v make-upech, které díky nim vyhladí pleť a zahladí její dokonalosti. Je však důležité make-up nanášet na čistou pleť, jinak v ní uzamknou nečistotu a způsobí akné. Taky je důležité každý večer make-up odlíčit, protože na sebe nachytává nečistoty z prostředí – smog, prach atd., které by v pleti zůstaly.

Silikony v péči o vlasy

Silikony se přidávají jak do šamponů, tak do kondicionérů a pečujících masek či olejíčků usnadňující rozčesávání vlasů. Skutečně pomáhají rozčesat vlasy, ale to díky neprodyšnému filmu, který na vlasech vytváří. Takový film nepropustí do vlasu žádnou pečující látku, která ve výrobku může být obsažena. Silikony tak vlasy zbytečně zatěžují, vlasy jsou zplihlé, bez objemu, rychleji se mastí, vypadávají, lámou se a na pokožce se mohou tvořit lupy.

Příklady látek: přípony -cone, -ane, -onol, -cyclomethicone, -siloxane, -thiconol, -silane (např. Cyclomethicone, Dimethicone, Trimethicone, Amodimethicone, Cyclohexasiloxane, Cyclopentasiloxane)

Pokud vás zajímá více informací o silikonech, najdete je zde.

ALERGENY

Příroda má svou jemnou i drsnou tvář a ne všechny přírodní látky jsou pro každého. Některé totiž mohou pokožku pěkně podráždit. Řeč je především o esenciálních olejích, díky kterým se rostliny brání před škůdci nebo predátory. Na druhou stranu mají esenciální oleje naprosto kouzelné aromaterapeutické účinky. Dále do alergenů patří alkoholy, barviva, aromata a přírodní výtažky. Tyto látky obecně nejsou zdraví škodlivé, ale je třeba je užívat s rozvahou.
Moje zkušenost: Přestože klinicky nejsem na nic alergická, stává se mi, že si po nějaké době užívání výrobku s esenciálními oleji na ně vytvořím alergii nebo jakousi nesnášenlivost. Zrudnou mi oči, začnou svědit, teče mi z nosu a natékají mi oční víčka. Výrobek pak musím přestat užívat. Poslední velmi silnou reakci jsem měla na mou oblíbenou Ajurvédskou mast na bolavé svaly obsahující látku kumarin (Coumarine). Po jedné aplikaci masti jsem měla velmi nepříjemnou vyrážku déle než týden. Bohužel mi dlouho trvalo, než jsem přišla na to, na co tu reakci mám, takže si to s mastí v minulosti užila vícekrát. Kumarin je toxická látka, kterou se rostliny brání před svým požitím zvířaty, v přírodě se tady běžně vyskytuje např. v levanduli, skořici, tomce vonné nebo citronové trávě.  V přírodní kosmetice se kumarin používá pouze jako parfemace, i když má antimykotické a antioxidační účinky. Kumarin jsem objevila v hřejivých mastech na svaly a taky v rozpustných koulích do koupele. Tak si před koupí raději zkontrolujte složení, ať nedopadnete jako já…

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.